joi, 22 aprilie 2010

Noi Prieteni

Fiind colaborator din R.Moldova al revistei Românian Wine Art am ocazia să cunosc multe personalităţi din lumea vinului.
Este o onoare reciprocă de a fi invitat la diferite evenimente dar şi că revista este prezentă alături de participanţi, organizatori şi a producătorilor de vin a acestei ţari.
La invitaţia Asociaţiei Sommelierilor din R.Moldova am avut ocazia să aflu mai multe despre vinul dulce.
În seara de 26 Martie la Hotelul „VisPas” în incinta restaurantului în pragul sărbătorilr de paşti a fost organizată degustarea vinului CAHOR cu tematica „Vin Pastoral”.
Cu ajutorul sommelierilor am aflat că denumirea de CAHOR este vinul pastoral original din Franţa.
PETRU I plecat în voiaj în Franţa şi având probleme de sănătate i sa recomandat ca medicament acest vin. În sec. XIX se aduce şi se începe plantarea soiurilor şi în Rusia. Pe vremea aceea Ucraina si R.Moldova făceau parte din URSS. În special plantaţii mari erau în Ucraina-regiunea Crimeia, unde era şi este o zonă benefică pentru a obţinerea acestui vin. Şi în R.Moldova sunt plantaţii-vinul pastoral se face din strugurii Cabernet Sauvignon.
Acest vin se folosea şi se foloseşte în biserici pentru împartaşanie. Sa ales vin roşu dulce deoarece este plăcut şi pentru copii. În biserici el se mai dublează cu apă şi se-n moaie prescura pentru a se da credincioşilor.
Printre invitaţi au fost şi multe persoane ce au cunoscut pentru prima oară arta vinului. Degustarea vinului pastoral a fos oferit din partea a trei producatori-BASAVIN&GO,BOSTOVAN şi AGROVIN-BULBOACA.
La această degustare sa alăturat şi vin CAHOR de 24 de ani. Am degustat vin CAHOR original din Franţa-dar sec şi nu dulce cu aromă specifică zonei.
S-au spus păreri şi din partea cunoscătorilor dar si din parea celor care au participat pentru prima oară şi au asistat cum se degustă şi se verbeste despre vin.
CAGOR- este recomandat ca vin de desrt alături de el s-a servit pruna şi vişine uscate, nuci greceşti,sortiment de caşcaval,ciocolată. După degustare spre curiozitatea mea am observat că invitaţii au mai rămas punând întrebări şi au mai savurat din vinul care le-au plăcut cel mai mult. Este un pas înainte pentru Asociaţie că au transmis arta vinului pentru un cerc de oameni noi ce au dorit să asiste la ce înseamnă degustarea vinului şi povestea lui. Dar şi ecoul dat, ajuns la oameni simpli ce îşi dau interesul de astfel de evenimente. Este de apreciat că în perioada degustării au fost prezenţi directori a producătorilor ce vinuri au fost degustate.
Mulţumesc pentru invitaţie şi am fost plăcut mulţumit de participarea pentru prima oara la degustarea “Vinului Pastoral” povestit de Asociaţia Sommelier din R.Moldova.

Un comentariu: